26 Απριλίου, 2024
Σύλλογος Μεταπτυχιακών Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας
Expand search form
0 0.00

Cart

No products in the cart.

Blog

Αγροτικοί Συνεταιρισμοί & οργανωσιακή συμπεριφορά των μελών. Μελέτη περίπτωσης “Ένωση Αγρινίου”

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Η παρούσα διπλωματική διατριβή εξετάζει την οργανωσιακή συμπεριφορά των μελών του αγροτικού συνεταιρισμού «Ένωση Αγρινίου». Διενεργήθηκε ποσοτική έρευνα με την συλλογή δεδομένων μέσω της συμπλήρωσης ερωτηματολογίων και με την βοήθεια του πακέτου στατιστικών αναλύσεων για τις κοινωνικές επιστήμες SPSS-25. Η συλλογή δεδομένων ήταν ανώνυμη και τα δεδομένα εμπιστευτικά. Αποτυπώνεται η σχέση της διοίκησης του συνεταιρισμού με τα μέλη, οι σχέσεις μεταξύ των μελών, τα οφέλη από την συμμετοχή, οι διαφορές στην οργανωσιακή συμπεριφορά με βάση τον κλάδο γεωργικής δραστηριότητας καθώς και η συμπεριφορά των μελών με βάση την βιωσιμότητα του συνεταιρισμού.

Η διεξαγωγή της μελέτης έγινε με βιβλιογραφική και ερευνητική ανασκόπηση μέσω πρωτογενούς ποσοτικής έρευνας. Η ποσοτική έρευνα στηρίχθηκε σε ένα πλήρως δομημένο ερωτηματολόγιο, το οποίο συμπληρώθηκε από 109 μέλη του συνεταιρισμού «Ένωση Αγρινίου». Από την παρούσα έρευνα προέκυψαν αρκετά ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν κυρίως έγγαμοι άνδρες ηλικίας 36 έως 65 που είχαν κατά μέσο όρο συμμέτοχή 10 ετών στον Συνεταιρισμό «Ένωση Αγρινίου». Τα συχνότερα είδη καλλιέργειας είναι ελιές και καλαμπόκι με το 12% εξ αυτών να αφορά βιολογικές καλλιέργειες. Το 37% των μελών του συνεταιρισμού ασχολείται με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κυρίως για οικονομικούς λόγους. Τα μέλη σε σημαντικό βαθμό είναι ενημερωμένα για την οικονομική πορεία του συνεταιρισμού.

Προέκυψαν επίσης σημαντικά ευρήματα για την σχέση των μελών με τον συνεταιρισμό.Tα μέλη πιστεύουν ότι επηρεάζουν μέτρια προς αρκετά την στρατηγική του συνεταιρισμού. Η άποψη των μελών είναι θετική για την Διοίκηση καθώς και για τις σχέσεις μεταξύ των μελών του συνεταιρισμού. Από την επαγωγική στατιστική φάνηκε πως η βιωσιμότητα του συνεταιρισμού δεν επηρεάζει τα οφέλη του ή την οργανωσιακή συμπεριφορά των μελών του. Επίσης βρέθηκε πως όσοι ασχολούνται με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα οργανωσιακής συμπεριφοράς σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Προηγούμενο Άρθρο

Γυναικείοι αγροτουριστικοί συνεταιρισμοί και Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία: μελέτη περιπτώσεων των γυναικείων αγροτουριστικών συνεταιρισμών της Κεντρικής Εύβοιας.

Επόμενο Άρθρο

Μελέτη για τη διακυβέρνηση των ΚΟΙΝΣΕΠ συλλογικής και κοινωνικής ωφέλειας, στο νομό Αττικής

You might be interested in …

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Η σκιαγράφηση του προφίλ του Κοινωνικά Υπεύθυνου Καταναλωτή

Η σκιαγράφηση του προφίλ του Κοινωνικά Υπεύθυνου Καταναλωτή (ΚΥΚΑ) στοχεύει στη δημιουργία ενός καμβά που περικλείει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν έναν καταναλωτή ως κοινωνικά υπεύθυνο και τον διαχωρίζουν από τον συμβατικό.

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Οικοκοινότητες και Χωρική Ανάπτυξη Διατροφική & Ενεργειακή Αυτονομία

Οι επιπτώσεις που ακολούθησαν την οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας σε κοινωνικό επίπεδο αλλά και η σημαντική οικολογική επιβάρυνση που έχει προκαλέσει ο σύγχρονος ρυθμός παραγωγής, κατανάλωσης και ανάπτυξης, κάνουν την πρόταση της αποανάπτυξης πιο […]

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Πολιτικές χωρικής ανάπτυξης και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην υποστήριξη και την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας

Στην παρούσα εργασία θα ασχοληθούμε με τις πολιτικές της χωρικής ανάπτυξης στο πλαίσιο μιας καπιταλιστικής οικονομίας που δείχνει σημάδια «κόπωσης». Ξεκινάμε με την κριτική στην ανάπτυξη. Ένα όρο τόσο αόριστο που όμως ακολουθείται ως τις […]