10 Σεπτεμβρίου, 2024
Σύλλογος Μεταπτυχιακών Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας
Expand search form
0 0.00

Cart

No products in the cart.

Blog

Η διαμεσολάβηση των Συνεταιριστικών Τραπεζών για την παροχή χρηματοοικονομικής υποστήριξης στις κοινωνικές επιχειρήσεις

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Η παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει τον ρόλο που επιτελούν οι Συνεταιριστικές Τράπεζες στην παροχή χρηματοοικονομικής υποστήριξης στις κοινωνικές επιχειρήσεις.

Κύριο μέλημα της είναι η διερεύνηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών λειτουργίας των κοινωνικών επιχειρήσεων, τα προβλήματα που ανακύπτουν κατά τη λειτουργία τους, καθότι είναι υποχρεωμένες να ανταγωνίζονται τις συμβατικές επιχειρήσεις, καθώς και τον οικονομικό αποκλεισμό που βιώνουν από τις εμπορικές τράπεζες. Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στην πορεία εξέλιξης του τραπεζικού συστήματος και τα είδη των τραπεζών που το απαρτίζουν. Αποτυπώνεται η απαρχή του θεσμού των πιστωτικών συνεταιρισμών με πρωτεργάτη τον Έρμαν Σούλτσε-Ντέλιτς για τους αστικούς πιστωτικούς συνεταιρισμούς και τον Φρειδερίκο-Γουλιέλμο Ραϊφάιζεν για τους γεωργικούς πιστωτικούς συνεταιρισμούς.

Ακολουθεί η πορεία των πιστωτικών συνεταιρισμών και η ίδρυση των Συνεταιριστικών Τραπεζών στην Ελλάδα και αναφέρεται η εκπροσώπηση των τελευταίων σε εθνικό επίπεδο από την Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών (EACB) και σε διεθνές από τη Διεθνή Συνεταιριστική Ένωση (International Co-operative Alliance, ICA). Έπειτα, περιγράφεται η πορεία των Συνεταιριστικών Τραπεζών που λειτουργούν στον ελληνικό χώρο, σημειώνοντας την δράση της κάθε μίας ξεχωριστά και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει.

Ακολουθεί αναφορά στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα που αφορούν στις συμβατικές και στις κοινωνικές επιχειρήσεις και στις τυχόν υποστηρικτικές ενέργειες που έχει αναπτύξει κάθε Συνεταιριστική Τράπεζα για τις κοινωνικές επιχειρήσεις. Η εργασία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι Συνεταιριστικές Τράπεζες δεν έχουν αναπτύξει χρηματοδοτικά εργαλεία προσαρμοσμένα στις ανάγκες των κοινωνικών επιχειρήσεων και ότι αντιμετωπίζονται όπως οι συμβατικές επιχειρήσεις. Εξαίρεση αποτελούν οι Συνεταιριστικές Τράπεζες Καρδίτσας και Χανίων, που αποτελούν τις δυο ελληνικές Ηθικές Τράπεζες των οποίων η λειτουργία είναι προσανατολισμένη στην εξυπηρέτηση φορέων Κοινωνικής Οικονομίας, οι οποίες μαζί με την Ηπείρου έχουν δημιουργήσει το έργο SEEGR που αφορά στην υποστήριξη χρηματοοικονομικά των κοινωνικών, των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων. Τέλος, παραδειγματική δράση έχει αναπτύξει η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας που έχει δημιουργήσει το μοναδικό οικοσύστημα στην Ελλάδα.

Προηγούμενο Άρθρο

Αποκατάσταση και αξιοποίηση της αρχιτεκτονικής πολιτιστικής κληρονομιάς με γνώμονα την αυτοδιαχείριση και την αναζωογόνηση της τοπικής κοινότητας. Ένας πιλοτικός σχεδιασμός στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου.

Επόμενο Άρθρο

Διακυβέρνηση εγχειρημάτων της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας: Εταιρική Διακυβέρνηση – Η περίπτωση της επιχείρησης “Η μικρή Φρίντα Κοιν.Σ.Επ.”

You might be interested in …

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Ζητήματα Διακυβέρνησης σε Κοινωνικές Επιχειρήσεις μικρής κλίμακας: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

Αυτό που επιδιώξαμε να αναδείξουμε στη συγκεκριμένη Διπλωματική Εργασία και αποτελεί και τον στόχο του θέματος της είναι να εμβαθύνουμε στην λειτουργία της ομάδας. Ξεκινήσαμε με την παράθεση της σχετικής θεωρητικής τεκμηρίωσης, η οποία μας […]

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, Εναλλακτική Προοπτική Ανάπτυξης: Προκλήσεις και προοπτικές

Η παρούσα μελέτη εκπονήθηκε με σκοπό να μελετηθεί η δομή και η εξέλιξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και να αναζητηθούν οι προοπτικές και οι απειλές της ανάπτυξής της. Έτσι, αναφέρθηκαν οι βασικοί ορισμοί που […]

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Η συμβολή της αγροτικής συνεταιριστικής οργάνωσης «Ένωση Αγρινίου» στην ενεργειακή καινοτομία και την τοπική ανάπτυξη της Π.Ε Αιτ/νίας, μέσω της σύστασης Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Τα εγχειρήματα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.Α.Ο) θεωρούνται το όχημα για την βιώσιμη ανάπτυξη, την αειφορία και την ενεργειακή μετάβαση. Η κατάσταση στην Ευρώπη δείχνει, μέσα από επιτυχημένα παραδείγματα, ότι οι πολίτες δρουν από […]