Social Entrepreneurship and social capital through the lens of a cooperative in a rural area: the case of United Winemaking Agricultural Cooperative of Samos
Η παρούσα Διπλωματική Εργασία έχει σκοπό την χαρτογραφήση των επιπέδων εμπιστοσύνης σε μια αγροτική περιοχή αναδεικνύοντας τις σχέσεις μεταξύ κοινωνικού κεφαλαίου και κοινωνικής επιχειρηματικότητας μέσα από το πρίσμα του Ενιαίου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Σάμου.
Αρχικά στο θεωρητικό υπόβαθρο αναλύεται η σπουδαιότητα του κοινωνικού κεφαλαίου και η ωφέλεια του στις αγροτικές κοινωνίες καθώς και ο τρόπος μέτρησης του. Στην συνεχεία δίνονται πληροφορίες για την Κοινωνική Οικονομία, τις Κοινωνικές επιχειρήσεις και τους Συνεταιρισμούς. Ο ΕΟΣΣ Σάμου είναι ένας αγροτικός συνεταιρισμός αμπελοκαλλιεργητών που η σύσταση του χρονολογείται από το 1934 και λειτουργεί μέχρι σήμερα με 2180 μέλη, αξιοποιώντας το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του νησιού σε άσπρο μοσχάτο σταφύλι. Στο ειδικό μέρος της εργασίας δίνεται η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για την υλοποίηση της έρευνας. Η στατιστική ανάλυση και η ανάλυση διακύμανσης πραγματοποιήθηκε με το υπολογιστικό πρόγραμμα Statistical Package for the Social Sciences 24 (SPSS).
Τα αποτελέσματα της έρευνας οδήγησαν στο ότι πλήθος δείγματος αναπτύσσει και υλοποιεί βασικές σχέσεις συνεργασίας αλλά τα επίπεδα της εμπιστοσύνης προς τον ΕΟΣΣ, τους θεσμούς και το κράτος είναι χαμηλά. Σε ότι αφορά στον ΕΟΣΣ φαίνεται, ότι η λειτουργία του και το παραγόμενο προιόν είναι ταυτισμένο με την τοπική κοινωνία ως κοινωνική επιχείρηση με κέρδη, εξαγωγές και βραβεύσεις, όμως, οι αργοπορημένες αποζημιώσεις, η απουσία υποστήριξης σε κάποιο βαθμό των αγροτών καθώς και η αδιαφάνεια στην οικονομική διαχείριση, είναι αρνητικοί δείκτες αναφορικά με την επίδραση του στην κοινωνία σε σχέση με τα αποτελέσματα που σχετίζονται με τη βελτίωση της αντίληψης της κοινωνίας για την κοινωνική απόδοση της δημόσιας οργάνωσης.
Η βιολογική καλλιέργεια δεν τυγχάνει εφαρμογής παρά μόνο από πολύ μικρό μέρος των αγροτών-μελών. Για να μπορέσει όμως μια κοινωνική επιχείρηση να απολαμβάνει της εκτίμησης των μελών της και την συνεχόμενη αποδοχή της τοπικής κοινωνίας η οποία θα αντιμετωπίζει την επιχείρηση ως υπηρεσία απορρόφησης του τοπικού ενεργού δυναμικού και ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας τότε θα πρέπει να αξιολογήσει την σημαντικότητα των παραπάνω και να επιδιώξει την ενδυνάμωση του κοινωνικού κεφαλαίου.
Η παρούσα εργασία εστιάζει στον θεσμό των αγροτικών συνεταιρισμών στην Ελλάδα, καθώς και στην πορεία του εν λόγω θεσμού στη διαχρονία, με αφορμή τον εσχάτως ψηφισμένο νόμο 4673/2020 με τίτλο «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και Άλλες Διατάξεις» […]
Η παρούσα έρευνα επιχειρεί την αξιολόγηση του κοινωνικού οφέλους κατά την διαδικασία παραγωγής εγχειρημάτων ΚΑΟ μέσα από την εξέταση ελληνικών περιπτώσεων. Η μέθοδος που επιλέχτηκε για την μέτρηση του κοινωνικού οφέλους είναι η μέθοδος μέτρησης […]
Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (Κ.Α.Ο.) αποτελεί μια νέα μορφή οργάνωσης της κοινωνίας και οικονομίας προς την κατεύθυνση της μετάβασης σε μια μετακαπιταλιστική εποχή και της υιοθέτησης κοινωνικών αξιών, όπως της δημοκρατικής συμμετοχικότητας, της ισότητας, […]