Η μικροχρηματοδότηση ως εργαλείο για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών επιχειρήσεων
Ο Ν. 4701/2020 εισάγει, στην Ελλάδα, ένα πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, που απευθύνεται μεταξύ άλλων και προς τις κοινωνικές επιχειρήσεις. Διάφορες πολιτικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το υφιστάμενο ερευνητικό έργο, τονίζουν ότι ένα πολυμετοχικό οικοσύστημα μικροχρηματοδοτήσεων, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των κοινωνικών επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση και κατά συνέπεια στην ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
Η διερεύνηση των πολιτικών πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και του υφιστάμενου ερευνητικού έργου, για τη μικροχρηματοδότηση, ως εργαλείο χρηματοδότησης των κοινωνικών επιχειρήσεων και εν συνεχεία, του αν και κατά πόσο, μπορεί, το πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων του Ν. 4701/2020, να συμβάλλει στη χρηματοδότηση των κοινωνικών επιχειρήσεων.
Συνδυασμός δευτερογενούς έρευνας με διερεύνηση των πολιτικών πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και του υφιστάμενου ερευνητικού έργου, γύρω από τη μικροχρηματοδότηση, ως εργαλείου χρηματοδότησης των κοινωνικών επιχειρήσεων και πρωτογενούς έρευνας μέσω ερωτηματολογίου σε κοινωνικές επιχειρήσεις της Θεσσαλίας, προκειμένου να διαπιστωθούν οι ανάγκες και τα χαρακτηριστικά τους.
Η μικροχρηματοδότηση, προτείνεται ως ένα σημαντικό εργαλείο για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών επιχειρήσεων, όμως, μέσα σε ένα ευρύτερο οικοσύστημα με πολυμετοχική προσέγγιση και επιμερισμό των κινδύνων. Παράλληλα, προκειμένου να καταστεί αποτελεσματική η χρηματοδότηση αυτή, πρέπει να αναπτυχθούν οι δεξιότητες των κοινωνικών επιχειρήσεων μέσω της παροχής συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών και να δοθεί έμφαση στη μέτρηση του κοινωνικού αντικτύπου. Το πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων του Ν. 4701/2020, μπορεί να καλύψει, σε πρώτη φάση, τόσο τις χρηματοδοτικές ανάγκες όσο και τις ανάγκες για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών των ελληνικών κοινωνικών επιχειρήσεων.
Το πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων του Ν. 4701/2020, θεσπίζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη μικροχρηματοδότηση και μπορεί, θεωρητικά, να συμβάλλει στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών των κοινωνικών επιχειρήσεων. Αποτελεί, όμως, μόνον το πρώτο βήμα για την οικοδόμηση ενός οικοσυστήματος μικροχρηματοδοτήσεων, η οποία προϋποθέτει ακόμα πολλά βήματα. Πέραν του οικοσυστήματος αυτού, προκειμένου η χρηματοδότηση να καταστεί αποτελεσματική, οι κοινωνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να κάνουν σημαντική πρόοδο, τόσο για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους όσο και για τη μέτρηση των κοινωνικών τους επιπτώσεων.
Η διπλωματική εργασία προέκυψε από ενδιαφέρον για το πώς λειτουργούν ως ομάδες οι εργαζόμενοι σε περιβάλλοντα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και του Δημοσίου Τομέα, στο κομμάτι της συνεργασίας, της εμπιστοσύνης, των συγκρούσεων και των […]
Τα εγχειρήματα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.Α.Ο.) στηρίζονται ουσιαστικά στους ανθρώπινους και τους οικονομικούς πόρους. Ωστόσο, επειδή οι οικονομικοί δεν είναι πάντα διασφαλισμένοι και εξασφαλισμένοι, οι ανθρώπινοι, τόσο κατά τη διάρκεια της ίδρυσης των […]
Στη παρούσα εργασία εξετάζεται η εφαρμογή των καλών πρακτικών συμμετοχικής διακυβέρνησης, μέσα από ένα μικρό δείγμα κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων συλλογικής και κοινωνικής ωφέλειας, στη Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μιας περιοχής που έχει πληγεί έντονα […]