5 Φεβρουαρίου, 2025
Expand search form
Σύλλογος μεταπτυχιακών Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας
0 0.00

Cart

No products in the cart.

Η διοίκηση ανθρώπινων πόρων σε εγχειρήματα Κ.Α.Ο.: Η περίπτωση των Κοινωνικών Επιχειρήσεων Εργασιακής Ένταξης σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο να διερευνήσει ζητήματα διοίκησης ανθρώπινων πόρων αλλά και γενικότερης διακυβέρνησης στις Κοινωνικές Επιχειρήσεις Εργασιακής Ένταξης μέσα από την ανάδειξη και την ανάλυση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που παρουσιάζει ο συγκεκριμένος τύπος εγχειρημάτων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως μελέτες περίπτωσης επιλέχθηκαν συγκεκριμένα εγχειρήματα σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. Τρεις χώρες που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Νότο, έχουν υποστεί τις βαρύτατες συνέπειες της οικονομικής κρίσης τα τελευταία χρόνια και παρουσιάζουν αρκετές διαφορές όσον αφορά την ανάπτυξη της Κ.Α.Ο. Μέσα από τη σκιαγράφηση του θεωρητικού πλαισίου προσεγγίσαμε την κοινωνική επιχείρηση ως ευρύτερη κατηγορία εγχειρήματος Κ.Α.Ο. στην οποία ανήκουν οι Κοινωνικές Επιχειρήσεις Εργασιακής Ένταξης. Θίξαμε θέματα όπως ο κοινωνικός αποκλεισμός και η ανάγκη για κοινωνική συνοχή. Ενώ παράλληλα,, εστιάσαμε στις Κοινωνικές Επιχειρήσεις Εργασιακής Ένταξης και στις ιδιαιτερότητές τους καθώς και στη συμβολή τους στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Στη συνέχεια, παρουσιάσαμε την έρευνά μας, που υλοποιήθηκε σε δύο διακριτές φάσεις. Μία που αφορούσε τη βιβλιογραφική ανασκόπηση της σχετικής με τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις Εργασιακής Ένταξης νομοθεσίας στις τρεις υπό μελέτη χώρες, και μία που αφορούσε την ποιοτική έρευνα που διενεργήσαμε με τη χρήση ημιδομημένων συνεντεύξεων με το εργατικό δυναμικό των τριών εγχειρημάτων που αποτέλεσαν τις μελέτες – περίπτωσης. Μέσα από την έρευνα εντοπίσαμε και καταγράψαμε βασικά χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων εγχειρημάτων. Ειδικότερα, εστιάσαμε σε στοιχεία όπως η νομοθετική αντιμετώπιση των συγκεκριμένων εγχειρημάτων και η επίδρασή της στον τρόπο διακυβέρνησης αλλά και αντίληψης της εργασιακής ένταξης. Επίσης αναδείξαμε θέματα που σχετίζονται με το δημοκρατικό και συμμετοχικό τρόπο διοίκησης, την υλοποίηση και τη φιλοσοφία που διέπει την εργασιακή ένταξη ευπαθών ομάδων και φυσικά με τη διοίκηση ανθρώπινων πόρων.

You might be interested in …

Τα νέα του συλλόγου στο email σου

Για να μην χάνεις την ενημέρωση

Msc SSE logo

Σύλλογος Μεταπτυχιακών Κ.Αλ.Ο. – E.A.Π.

Πανελλήνιος Σύλλογος Φοιτητών και Αποφοίτων Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας του Ε.Α.Π.