Ομάδες αυτοβοήθειας/αλληλοβοήθειας και ΚΑΟ: κοινά σημεία και συσχετίσεις ως προς τη φιλοσοφία τους. Η περίπτωση των Ανώνυμων Αλκοολικών.
Η παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει τις Ομάδες Αυτοβοήθειας/Αλληλοβοήθειας και τα κοινά τους στοιχεία με τα εγχειρήματα ΚΑΟ. Πιο συγκεκριμένα ασχολείται με τα Κέντρα Απεξάρτησης από τον αλκοολισμό και την εφαρμογή σε αυτά, της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Χρησιμοποιεί Ελληνική, ξένη βιβλιογραφία και διαδικτυακές πηγές για την άντληση στοιχείων και πληροφοριών που παρατίθενται στην εργασία. Χρησιμοποιούνται επίσης , παραδείγματα κοινωνικών εγχειρημάτων και ομάδων αυτοβοήθειας που δρουν είτε στην πόλη της Θεσσαλονίκης, είτε σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Στα πρώτα κεφάλαια της εργασίας να αναλύουμε τα εγχειρήματα ΚΑΟ και τις Ομάδες Αυτοβοήθειας, με ιδιαίτερη αναφορά στη δημοκρατική διακυβέρνηση τους και στο θετικό Κοινωνικό Αντίκτυπο που έχουν στη κοινωνία. Έπειτα στόχος της εργασίας είναι να αναδείξει στον αναγνώστη τα κοινά στοιχεία που έχουν οι Ομάδες Αυτοβοήθειας/Αλληλοβοήθειας και οι φορείς ΚΑΟ στη διακυβέρνηση και Κοινωνικό Αντίκτυπο αντίστοιχα. Εδώ θα σταθούμε και θα μιλήσουμε και με παραδείγματα, για να δώσουμε στον αναγνώστη να καταλάβει την σύνδεση των εγχειρημάτων ΚΑΟ και Ομάδες Αυτοβοήθειας/Αλληλοβοήθειας. Ιδιαίτερη αναφορά κάνουμε στις ομάδες απεξάρτησης από το αλκοόλ και συγκεκριμένα ασχολούμαστε ιδιαίτερα με τους Ανώνυμους Αλκοολικούς, που αποτέλεσαν και ιστορικά από τις πρώτες ομάδες αυτοβοήθειας. Αναδεικνύουμε τις αρχές της ΚΑΟ που έχουν εφαρμογή σε μία ομάδα αυτοβοήθειας, όπως Ανώνυμοι Αλκοολικοί με ιδιαίτερη έμφαση στην δημοκρατικότητα και στον θετικό Κοινωνικό Αντίτυπο που δημιουργεί η λειτουργία τους, όπως η Κοινωνική Επανένταξη των ανθρώπων , απεξαρτημένων από το αλκοόλ.
Συνολικά η διπλωματική εργασία βασίζεται σε βιβλιογραφικές αναφορές, ελληνικές και ξένες, πηγές από το διαδύκτιο και παραδείγματα από τον ελληνικό χώρο με κύριο στόχο να αναδείξουν στον ενδιαφερόμενο αναγνώστη πως οι Ομάδες Αυτοβοήθειας/Αλληλοβοήθειας, όπως οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί, μπορεί να μην είναι εγχείρημα ΚΑΟ, έχει όμως πολλά κοινά στοιχεία με τους φορείς ΚΑΟ και ιδαίτερα στη δημοκρατική τους διακυβέρνηση και στον θετικό αντίκτυπο που δημιουργεί η λειτουργία τους.
Φως στο Συνεταιριστικό Δίκαιο και τις Δημόσιες Πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα και την Ευρώπη επιδιώκει να ρίξει το διαδικτυακό Φθινοπωρινό Σχολείο «Ε-Συν.Νο.Δ.Ο.Σ» (Εκπαίδευση στην ΣΥΝεταιριστική ΝΟμοθεσία, το Δίκαιο, την Οργάνωση και τη Συνεργασία). ● […]
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη της βιομηχανικής περιοχής των Οινοφύτων, η ανάλυση των περιβαλλοντικών κυρίως επιπτώσεων που έχει η έντονη παρουσία της βιομηχανίας σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο για την ευρύτερη περιοχή και […]