19 Απριλίου, 2024
Σύλλογος Μεταπτυχιακών Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας
Expand search form
0 0.00

Cart

No products in the cart.

Blog

Ζητήματα Διακυβέρνησης σε Κοινωνικές Επιχειρήσεις μικρής κλίμακας: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Αυτό που επιδιώξαμε να αναδείξουμε στη συγκεκριμένη Διπλωματική Εργασία και αποτελεί και τον στόχο του θέματος της είναι να εμβαθύνουμε στην λειτουργία της ομάδας. Ξεκινήσαμε με την παράθεση της σχετικής θεωρητικής τεκμηρίωσης, η οποία μας οδήγησε στην σύνταξη των ερευνητικων μας ερωτημάτων. Στη συνέχεια εφαρμόζοντας την ποιοτική μεθοδολογία έρευνας, χρησιμοποιήσαμε τις συνεντεύξεις ως μέθοδο παραγωγής δεδομένων.

Μέσα από το υλικό που μας έδωσαν οι ημιδομημένες συνεντεύξεις, επιλέξαμε αυτό που απαντά στα ερευνητικά ερωτήματα, στα οποία αποτυπώνονται και λειτουργοποιούνται οι σκοποί της έρευνάς μας. Προσπαθήσαμε να ορίσουμε και να περιγράψουμε τον όρο, «δυναμική της ομάδας». Τι προυποθέτει την ομαλή λειτουργία της. Στην κατεύθυνση αυτή διερευνύσαμε τις επιμέρους διαστάσεις της λειτουργίας μια ομάδας, όπως την επικοινωνία μεταξύ των μελών, τους ξεκάθαρους στόχους που πρέπει να μπαίνουν και τον τρόπο λήψης αποφάσεων. Έγινε αναφορά στις επιρροές της αλληλεπίδρασης των μελών μεταξύ τους, ως παράγοντα διατήρησης της ομαδικότητας, της συλλογικότητας και των σχέσεων που δημιουργούνται. Μιλήσαμε για την αμοιβαιότητα και την ισομέρεια στις σχέσεις, που δημιουργούν συνθήκες για αμοιβαίες αλληλεξαρτήσεις στην βάση της εμπιστοσύνης που κερδίζεται καθημερινά.

Αναδείξαμε την σημασία της ανάληψης λειτουργικού ρόλου από τα μέλη και πως αυτό διευκολύνει τις σχέσεις των μελών μεταξύ τους, αλλά και της λειτουργίας της ομάδας συνολικά. Μιλήσαμε για το πως η αίσθηση της σύνδεσης μεταξύ των μελών, το κοινό μοίρασμα και η αμοιβαιότητα μεταξύ τους, τους προσδίδει μια κοινή ταυτότητα, στοιχείο που ενδυναμώνει και εξελίσσει την ομάδα. Αναφερθήκαμε στην έννοια της ενότητας ως δομικό στοιχείο που εκφράζεται σε επίπεδο κοινωνικό και συλλογικό μέσα από τις δράσεις της ομάδας, αλλά και μέσω της συναισθηματικής σύνδεσης που συντελείται .

Μας απασχόλησαν οι έννοιες της αλληλοβοήθειας και της αυτοβοήθειας, οι οποίες ενεργοποιούνται στην κατεύθυνση λύσης των προβλημάτων που ενδέχεται να υπάρξουν στο εσωτερικό της ομάδας, όμως κι εξωγενών προβλημάτων που πάλι ταράζουν την λειτουργία τους. Αναφερθήκαμε στις δημοκρατικές διαδικασίες ως μηχανισμό προστασίας στην λειτουργία των εγχειρημάτων. Στον ρόλο των γενικών συνελεύσεων ως διασφαλιστή διαφάνειας και στη σημασία θέσπισης οργανωτικών πολιτικών ως εγγυητή αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας. Επισημάνθηκε ο υβριδικός χαρακτήρας των εγχειρημάτων ΚΑΟ και ο τρόπος με τον οποίο η παροχή κοινωνικής ωφέλειας αποτελεί κοινωνική αποστολή για τα ΚΑΟ εγχειρήματα και κεφαλοποιείται με την απόδοσή της στην κοινωνία. Μιλήσαμε για το πως οι ομάδες επηρεάζουν την κοινωνία. Πως μέσα απο την εξωστρέφεια ενδυναμώνεται η ομάδα και πώς η συμμετοχική δράση της ομάδας προσανατολίζει τη δουλειά της στην κοινότητα.

Παρατηρήσαμε ότι η διάδραση της με την κοινωνία είναι μια αμφίρροπη διαδικασία, που πέραν της παραγωγής του κοινωνικού αντίκτυπου, βάζει τα μέλη σε διαδικασίες αναστοχασμού και αυτοκριτικής, που αφυπνίζει και επαναδρομολογεί συμπεριφορές ανανεώνοντας την ομάδα. Στα συμπεράσματά μας αποτυπώθηκε μια θετική εικόνα για την λειτουργία των ομάδων. Εντοπίσαμε έλλειμμα στην εκπαιδευτική διαδικασία που θα βοηθούσε στην διάχυση της φιλοσοφίας της ΚΑΟ και προτείναμε τρόπους αντιμετώπισης του κενού ενημέρωσης για την ΚΑΟ γενικότερα.

Προηγούμενο Άρθρο

Εννοιολογικές Προσεγγίσεις του Συνεργατισμού και Προεικονιστική του Διάσταση

Επόμενο Άρθρο

Ανάλυση επιχειρηματικών μοντέλων στον κλάδο της πολιτιστικής βιομηχανίας

You might be interested in …

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Ευκαιρίες και Προκλήσεις των ΚΔΑΠ στην Ελλάδα και η σημασία της συν-εργατικότητας της ομάδας για την εύρυθμη λειτουργία τους – Μελέτη περιπτώσεων

Στον 20ο αιώνα, τον παραδοσιακό ρόλο της εξωσχολικής εκπαίδευσης και της φύλαξης των παιδιών μιας οικογένειας είχε το ευρύτερο κοινωνικό-φιλικό-οικογενειακό περιβάλλον προκειμένου οι γονείς να εργαστούν απερίσπαστοι. Στον 21ο αιώνα, αυτόν τον ρόλο επιχειρεί να […]

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Μελέτη για τη διακυβέρνηση των ΚΟΙΝΣΕΠ συλλογικής και κοινωνικής ωφέλειας, στο νομό Αττικής

Η παρούσα εργασία αποσκοπεί στην μελέτη, αφενός της λειτουργίας και αφετέρου της δημοκρατικότητας της διακυβέρνησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων συλλογικής και κοινωνικής ωφέλειας, σύμφωνα με τις αρχές της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Οι επιχειρήσεις αυτές […]

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Γυναικείοι αγροτουριστικοί συνεταιρισμοί και Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία: μελέτη περιπτώσεων των γυναικείων αγροτουριστικών συνεταιρισμών της Κεντρικής Εύβοιας.

Οι συνεταιρισμοί αποτελούν συλλογικά δομημένα εγχειρήματα του εναλλακτικού χώρου της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΟ) που η φιλοσοφία τους αντανακλά τις ηθικές αξίες της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της αμοιβαιότητας. Στην Ελλάδα έχουν […]