22 Ιανουαρίου, 2025
Expand search form
Σύλλογος μεταπτυχιακών Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας
0 0.00

Cart

No products in the cart.

Οικοδομώντας Οικοσύστημα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με έμφαση στην Κοινωνική Καινοτομία: Το παράδειγμα του Κιλκίς

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Είναι γεγονός πως η κοινωνία των πολιτών, ειδικά σε περιόδους έντονης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης δραστηριοποιείται και αναλαμβάνει να δώσει λύσεις σε ανάγκες που μένουν ακάλυπτες από την αγορά και το κράτος. Στην περίπτωση του Κιλκίς αυτό συνέβη μέσα από μια ομάδα ενεργών πολιτών με έντονη κοινωνική και οικολογική δράση. Η ομάδα αυτή περνώντας από το στάδιο της κινηματικής δράσης και του εθελοντισμού προχώρησε στη σύσταση σωματείου προκειμένου να αντιμετωπίσει οργανωμένα την προσφυγική κρίση και τις πολλαπλές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Οι εθελοντές προχώρησαν στην απόφαση αυτή αναλογιζόμενοι την έλλειψη οργανωμένου σχεδίου από το κράτος και τα πολλαπλά προβλήματα που προκάλεσε η κατάσταση αυτή στην τοπική κοινωνία του Κιλκίς. Έπειτα από την εκπόνηση μελέτης και μετά από διαβουλεύσεις και επικοινωνία με κρατικούς και τοπικούς φορείς, οι εθελοντές σύστησαν σωματείο με την επωνυμία «OMNES». Το σωματείο ανέλαβε τη διαχείριση του προβλήματος, την στέγαση και την ένταξη των προσφύγων ενώ ταυτόχρονα προσπαθούσε να βρει λύσεις για τις ντόπιες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Αυτή ήταν και η αρχή για να συνεχιστεί μια προσπάθεια να οικοδομηθεί η κοινωνία των πολιτών για να δημιουργήσει συλλογικότητες και συνέργειες που θα λειτουργήσουν με σκοπό την εξεύρεση νέων λύσεων με βάση τις αρχές της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Στην προσπάθεια να βρεθούν νέες λύσεις για να καταπολεμηθεί το έντονο πρόβλημα της ανεργίας στον τόπο του Κιλκίς, ο σύλλογος διατύπωσε διάφορες εναλλακτικές προτάσεις ανάπτυξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, πάντα με κοινωνικό και οικολογικό πρόσημο.

Οι προκλήσεις και οι δυσκολίες οδήγησαν την ομάδα στην εύρεση νέων λύσεων και στην οικοδόμηση ενός οικοσυστήματος κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, με έμφαση στην κοινωνική καινοτομία. Με αυτό τον τρόπο παρουσίασε τις δύο τελευταίες προτάσεις, οι οποίες έχουν ξεκινήσει. Πρόκειται για το «staramaki», ένα καλαμάκι από σιτάρι που αντικαθιστά το πλαστικό καλαμάκι και το «kaφsimo» δηλαδή καύσιμη ύλη από υπολείμματα καφε. Τα δύο αυτά εγχειρήματα βασίζονται στην κυκλική οικονομία καθώς παράγονται από πρώτη ύλη που έως τώρα αποτελούσε υποπροιόν ή υπόλειμμα.

Σκοπός της εργασίας είναι να εστιάσει στην προσπάθεια οικοδόμησης οικοσυστήματος κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας στο Κιλκίς και να αναλύσει την κοινωνική καινοτομία που παράγεται από τις δράσεις αυτές. Συγκεκριμένα στην εργασία αναλύονται οι προσπάθειες που έχουν γίνει, οι προτάσεις που θέτονται ως λύσεις σε προσβλήματα της τοπικής κοινωνίας, η κοινωνική καινοτομία που παράγεται αλλά και οι συνέργειες που έχουν γίνει με σκοπό να οικοδομηθεί ένα νέο μοντελό οικονομικής ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο.

You might be interested in …

Τα νέα του συλλόγου στο email σου

Για να μην χάνεις την ενημέρωση

Msc SSE logo

Σύλλογος Μεταπτυχιακών Κ.Αλ.Ο. – E.A.Π.

Πανελλήνιος Σύλλογος Φοιτητών και Αποφοίτων Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας του Ε.Α.Π.