5 Μαΐου, 2024
Σύλλογος Μεταπτυχιακών Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας
Expand search form
0 0.00

Cart

No products in the cart.

Blog

Μελέτη Αποσαφήνισης Εργασιακών-Ασφαλιστικών και Λογιστικών-Φορολογικών Θεμάτων σε Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Η παρούσα εργασία καταπιάνεται με διάφορα εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα καθώς και με θέματα λογιστικής και φορολογικής φύσεως που αντιμετωπίζουν οι φορείς του ανερχόμενου πεδίου της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ). Στόχος της εργασίας είναι να συστηματοποιήσει σε ένα βαθμό τη γνώση που έχει ήδη κατακτηθεί γύρω από τα ζητήματα αυτά, αλλά και να αναδείξει εκείνα που χρήζουν περαιτέρω ρύθμισης, αποσαφήνισης ή/και μελλοντικής έρευνας.

Για την ανάπτυξη των ερευνητικών ερωτημάτων η μελέτη επικεντρώθηκε σε τέσσερα διακριτά Νομικά Πρόσωπα (ΝΠ), τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) και τους Συνεταιρισμούς Εργαζομένων (ΣΥΝΕΡΓ) που αποτελούν αυτοδίκαιους Φορείς ΚΑΛΟ καθώς και σε δύο Νομικά Πρόσωπα Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα (ΝΠΜΚΧ) που υπό προϋποθέσεις μπορούν να καταχωριστούν ως φορείς ΚΑΛΟ, τις Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες (ΑΜΚΕ) και τα Σωματεία.

Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στηρίχθηκε κυρίως σε πρωτογενείς αλλά και δευτερογενείς πηγές. Συγκεκριμένα βασίστηκε στην ανάλυση της υπάρχουσας νομολογίας, σε επισκέψεις σε Δημόσιες Υπηρεσίες, συνεντεύξεις με στελέχη εγχειρημάτων ΚΑΛΟ αλλά και αρμόδιων υπηρεσιών όπως το Μητρώο Φορέων ΚΑΛΟ, καθώς και στη συμμετοχή σε λογιστικά φόρουμ, όπως και σε ανάλυση δευτερογενών μελετών και άρθρων.

Αναφορικά με τα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα, συμπεραίνουμε ότι στους αυτοδίκαιους φορείς ΚΑΛΟ, προκειμένου να τεθούν προαπαιτούμενα συμμετοχής των εργαζομένων στα εγχειρήματα, δεν ελήφθησαν υπόψη θεσμικά τόσο η ποικιλομορφία των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων όσο και η καταστρατήγηση εργατικών δικαιωμάτων, ενώ ουσιαστικά κίνητρα συμμετοχής δίνονται μόνο στις ευάλωτες και ειδικές ομάδες του πληθυσμού. Αναφορικά με την παροχή άμισθης εργασίας, αν και κρίνεται θεμιτή και απαραίτητη για την εξυπηρέτηση των κοινωφελών σκοπών τους, αντιμετωπίζεται πλημμελώς θέτοντας σε γκρίζα ζώνη αρκετά θέματα. Για τα έτερα ΝΠ επίσης, παρατηρείται ότι οι προϋποθέσεις καταχώρισης ως φορείς ΚΑΛΟ δεν συνοδεύονται από τα αντίστοιχα κίνητρα συμμετοχής.

Όσον αφορά τα λογιστικά και φορολογικά ζητήματα, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η αντιμετώπισή τους ταυτίζεται σχεδόν απόλυτα με τις κοινές επιχειρήσεις, ενώ τα οφέλη που παρέχονται για την στήριξη των νέων φορέων του ανερχόμενου πεδίου της ΚΑΛΟ χρήζουν μιας πιο επιμελούς και ολικής αντιμετώπισης καθώς συχνά αντιπαρέρχονται των διατάξεων της κείμενης φορολογικής και λογιστικής νομοθεσίας.

Προηγούμενο Άρθρο

Η σκιαγράφηση του προφίλ του Κοινωνικά Υπεύθυνου Καταναλωτή

Επόμενο Άρθρο

Global Solutions Summit May 27-28, 2021

You might be interested in …

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Η μικροχρηματοδότηση ως εργαλείο για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών επιχειρήσεων

Ο Ν. 4701/2020 εισάγει, στην Ελλάδα, ένα πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, που απευθύνεται μεταξύ άλλων και προς τις κοινωνικές επιχειρήσεις. Διάφορες πολιτικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το υφιστάμενο ερευνητικό έργο, τονίζουν ότι ένα πολυμετοχικό οικοσύστημα […]

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Διακυβέρνηση εγχειρημάτων της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας: Εταιρική Διακυβέρνηση – Η περίπτωση της επιχείρησης “Η μικρή Φρίντα Κοιν.Σ.Επ.”

Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία (ΚΑΟ) αρχίζει να δραστηριοποιείται πιο έντονα στην χώρα μας. Η εφαρμογή της εταιρικής διακυβέρνησης στις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις που αποτελούν μορφή της ΚΑΟ είναι διαφορετική από ό,τι στις κερδοσκοπικές επιχειρήσεις. […]

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Κοινά και Πολιτειότητα: Μια εμπλουτισμένη διδακτική παρέμβαση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με τη χρήση ψηφιακών μέσω

Η παρούσα διπλωματική εργασία με τίτλο «Κοινά και Πολιτειότητα: Μια εμπλουτισμένη διδακτική παρέμβαση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με τη χρήση ψηφιακών μέσων» αφορά τη σχεδίαση και την υλοποίηση διδακτικών προτάσεων και εμπλουτισμένων καινοτόμων προσεγγίσεων μέσω της […]