Η ταινία «Κοινωνική Οικονομία — Εναλλακτική λύση» (Σκηνοθεσία: Σοφία Παπαχρήστου) έγινε με την υποστήριξη του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου και του Ινστιτούτου Χάινριχ Μπελ. Η Σοφία Παπαχρήστου και ο Κωστής Παπαναστασάτος ταξίδεψαν 30 ημέρες σε 40 διαφορετικές ευρωπαϊκές τοποθεσίες στη Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο και Ελλάδα για να πάρουν συνεντεύξεις και να παρουσιάσουν, με τη βοήθεια των ίδιων των πρωταγωνιστών, παραδείγματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας μέσω διαφορετικών μορφών συνεταιριστικών επιχειρήσεων.
Το ντοκιμαντέρ αποτελεί εργαλείο ενημέρωσης και προώθησης των κοινωνικών / συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Από τον τραπεζικό τομέα, μέχρι τον κλάδο της υγείας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του αγροτουρισμού, της επαναχρησιμοποίησης κ.ά. Το ντοκιμαντέρ αναδεικνύει δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης και απασχόλησης μέσα από ένα διαφορετικό μοντέλο οικονομίας, ένα μοντέλο που μπορεί να συμβάλει στη διέξοδο από την κρίση που βιώνουμε σήμερα.
Ο κλάδος της κοινωνικής-συνεταιριστικής οικονομίας απασχολεί 11.000.000 εργαζόμενους/ες στην Ευρώπη και αντιπροσωπεύει τον «τρίτο τομέα» της οικονομίας. Στη χώρα μας, έχει μόλις ανοίξει η συζήτηση, τόσο σε πολιτικό όσο και σε νομικό επίπεδο, για το πλαίσιο εντός του οποίου μπορούν να ανθίσουν οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Παραγωγή: Ίδρυμα Χάινριχ Μπέλ Ελλάδας – Νίκος Χρυσόγελος (ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων)-Σοφία Παπαχρήστου Σκηνοθεσία, μοντάζ, animation: Σοφία Παπαχρήστου Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κωστής Παπαναστασάτος Μουσική: Μάριος Στρόφαλης Creative Commons 2013 Ανοιχτή και Ελεύθερη Διαθεσιμότητα και Πρόσβαση
Η παρούσα διπλωματική εργασία ασχολείται με τη σύσταση και χρηματοδότηση ενός εν δυνάμει εγχειρήματος της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, την περίπτωση ενός συνεταιριστικού καφενείου, μιας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Συλλογικού και Παραγωγικού Σκοπού. Στα πρώτα κεφάλαια […]
Απο την αρχαιότητα η θάλασσα ήταν ένα σύμβολο ελευθερίας για τον άνθρωπο και ταυτόχρονα ένα χωράφι που ποτέ κανείς δε έσπειρε, μα οι πάντες θέλησαν να θερίσουν.
Μια ανεξάρτητη ομάδα αυτοχρηματοδοτούμενων φοιτητών Βιολογίας Α.Π.Θ. αποφασίζουν να λάβουν δράση και να φέρουν δημόσια το ζήτημα, ξεκινώντας ένα ταξίδι στις Ελληνικές θάλασσες και σε γνωστές και άγνωστες περιοχές της, μαζεύοντας μαρτυρίες και απόψεις απο ψαράδες, επιστήμονες και ειδικούς στον τομέα της αλιείας.