15 Ιουνίου, 2024
Σύλλογος Μεταπτυχιακών Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας
Expand search form
0 0.00

Cart

No products in the cart.

Blog

Η Γιορτή των Σπόρων στις Σταγιάτες

Σπόρων στις Σταγιάτες

Έπειτα από 2 χρόνια πανδημικής αναστολής της Γιορτής Παραδοσιακού Σπόρου, που διοργανώνεται από το 2009 από την Α.Π.Ο.Δράσης και τον Αιγίλοπα, υπάρχει ολική επαναφορά.

Εξάλλου οι σπόροι δεν σταματούν να βλασταίνουν και τα προτάγματα της Γιορτής Παραδοσιακού Σπόρου είναι επίκαιρα όσο ποτέ. Η οικολογική γεωργία, η διατροφική αυτάρκεια, η αυτονομία και η αυτοοργάνωση θα  απασχολήσουν τους οργανωτές και φέτος.

Συζητήσεις, εργαστήρια, φυτώρια, διατροφή, τοπικά προϊόντα, παιχνίδια, μουσική, μονοπάτια, νερό, περιβάλλον θα αποτελέσουν το πλαίσιο της Γιορτής Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-Μπαξέ, το Σαββατοκύριακο 7-8 Μαΐου, στις Σταγιάτες.

Ο σπόρος είναι δώρο της φύσης, κληρονομιά των προηγούμενων γενεών και στοιχείο του δυναμισμού της ανθρωπότητας. Είναι ο πρώτος κρίκος της διατροφικής αλυσίδας, η ενσάρκωση της βιολογικής και πολιτισμικής μας ποικιλότητας, καθώς και η δεξαμενή της μελλοντικής εξέλιξης της ζωής στον πλανήτη.

Εδώ και 10.000 χρόνια, από την αυγή της νεολιθικής επανάστασης, οι αγρότες και οι κοινότητές τους εργάζονται ακατάπαυστα για την βελτίωση της παραγωγής, της θρεπτικής αξίας και της αντοχής των ντόπιων ποικιλιών και ρατσών. Από γενιά σε γενιά, έχουν αναπτύξει και διαδόσει τη γνώση τους για τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών και τα οφέλη τους για την υγεία μας. Η γνώση αυτή επεκτείνεται στα μυστικά της καλλιέργειάς τους και την αλληλεπίδραση με άλλα φυτά και ζώα, το έδαφος και το νερό.

Σπόρων στις Σταγιάτες

Πρόγραμμα Γιορτής Παραδοσιακών Σπόρων και Οικολογικού Κήπου- Μπαξέ
ΣΑΒΒΑΤΟ 7/5
10:00 Έναρξη γιορτής- Διάθεση φυτωρίων
14:00 Περπάτημα- Ξενάγηση στην Κρύα Βρύση- Ενημέρωση για τον αγώνα του χωριού για το Νερό
16:00 Συνέλευση-Συζήτηση για τη δυνατότητα Δικτύωσης του Αγώνα για την Υπεράσπιση των Κοινών ( Υγεία, Διατροφή, Νερό, Ενέργεια)
Συμμετέχουν: Infolibre, ΑΠΟΔράσης, PALIACATE, Επιτροπή Αγώνα Μ. Παναγίας, Συνέλευση Υποδοχής Ζαπατίστας Βέροιας, Σ.Ε. ΒΙΟΜΕ, Κίνηση για την Αποανάπτυξη και την Άμεση Δημοκρατία
ΚΥΡΙΑΚΗ 8/5
10:00 Εργαστήρια οικιακής οικονομίας για μικρούς και μεγάλους (τρόποι διαχείρισης- διατήρησης τροφής)
11:30 ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΣΠΟΡΩΝ
12:30 Συζήτηση: «Οι μικροί καλλιεργητές τρέφουν τον πλανήτη. Επίκαιρες εμπειρίες και προτάσεις για την παραγωγή της τροφής σήμερα.»
Συζητούν:
Γιώργος Κολέμπας συγγραφέας (Τοπικοποίηση – Αποανάπτυξη)
Cyrille Pacteau, γεωργός (Maison des Semences Paysannes des Hautes, Γαλλικές Άλπεις)
Κώστας Κουτής, γεωπόνος (ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ)
15:00 Μουσική εκδήλωση

Πηγή: https://gegonota.news/2022/05/04/82547/

Προηγούμενο Άρθρο

Ο ρόλος της Κοινωνικής Οικονομίας στη παραγωγή θετικού κοινωνικού αντικτύπου μέσω των πρωτοβουλιών των Δήμων

Επόμενο Άρθρο

Εκλογές ανάδειξης Διοικητικού Συμβουλίου

You might be interested in …

ΕΚΛΟΓΕΣ

Εκλογές ανάδειξης Διοικητικού Συμβουλίου

Αγαπητά μας μέλη, Έπειτα της Γενικής Συνέλευσης της Κυριακής 15 Μαΐου,σας ενημερώνουμε ότι οι εκλογές του Συλλόγου θα γίνουν την Κυριακή 22 Μαϊου 2022 από τις 10.00 έως τις 22.00 μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Λεπτομέρειες για την ψηφοφορία […]