28 Μαρτίου, 2024
Σύλλογος Μεταπτυχιακών Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας
Expand search form
0 0.00

Cart

No products in the cart.

Blog

Ομάδες αυτοβοήθειας/αλληλοβοήθειας και ΚΑΟ: κοινά σημεία και συσχετίσεις ως προς τη φιλοσοφία τους. Η περίπτωση των Ανώνυμων Αλκοολικών.

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Η παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει τις Ομάδες Αυτοβοήθειας/Αλληλοβοήθειας και τα κοινά τους στοιχεία με τα εγχειρήματα ΚΑΟ. Πιο συγκεκριμένα ασχολείται με τα Κέντρα Απεξάρτησης από τον αλκοολισμό και την εφαρμογή σε αυτά, της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Χρησιμοποιεί Ελληνική, ξένη βιβλιογραφία και διαδικτυακές πηγές για την άντληση στοιχείων και πληροφοριών που παρατίθενται στην εργασία. Χρησιμοποιούνται επίσης , παραδείγματα κοινωνικών εγχειρημάτων και ομάδων αυτοβοήθειας που δρουν είτε στην πόλη της Θεσσαλονίκης, είτε σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Στα πρώτα κεφάλαια της εργασίας να αναλύουμε τα εγχειρήματα ΚΑΟ και τις Ομάδες Αυτοβοήθειας, με ιδιαίτερη αναφορά στη δημοκρατική διακυβέρνηση τους και στο θετικό Κοινωνικό Αντίκτυπο που έχουν στη κοινωνία. Έπειτα στόχος της εργασίας είναι να αναδείξει στον αναγνώστη τα κοινά στοιχεία που έχουν οι Ομάδες Αυτοβοήθειας/Αλληλοβοήθειας και οι φορείς ΚΑΟ στη διακυβέρνηση και Κοινωνικό Αντίκτυπο αντίστοιχα. Εδώ θα σταθούμε και θα μιλήσουμε και με παραδείγματα, για να δώσουμε στον αναγνώστη να καταλάβει την σύνδεση των εγχειρημάτων ΚΑΟ και Ομάδες Αυτοβοήθειας/Αλληλοβοήθειας. Ιδιαίτερη αναφορά κάνουμε στις ομάδες απεξάρτησης από το αλκοόλ και συγκεκριμένα ασχολούμαστε ιδιαίτερα με τους Ανώνυμους Αλκοολικούς, που αποτέλεσαν και ιστορικά από τις πρώτες ομάδες αυτοβοήθειας. Αναδεικνύουμε τις αρχές της ΚΑΟ που έχουν εφαρμογή σε μία ομάδα αυτοβοήθειας, όπως Ανώνυμοι Αλκοολικοί με ιδιαίτερη έμφαση στην δημοκρατικότητα και στον θετικό Κοινωνικό Αντίτυπο που δημιουργεί η λειτουργία τους, όπως η Κοινωνική Επανένταξη των ανθρώπων , απεξαρτημένων από το αλκοόλ.

Συνολικά η διπλωματική εργασία βασίζεται σε βιβλιογραφικές αναφορές, ελληνικές και ξένες, πηγές από το διαδύκτιο και παραδείγματα από τον ελληνικό χώρο με κύριο στόχο να αναδείξουν στον ενδιαφερόμενο αναγνώστη πως οι Ομάδες Αυτοβοήθειας/Αλληλοβοήθειας, όπως οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί, μπορεί να μην είναι εγχείρημα ΚΑΟ, έχει όμως πολλά κοινά στοιχεία με τους φορείς ΚΑΟ και ιδαίτερα στη δημοκρατική τους διακυβέρνηση και στον θετικό αντίκτυπο που δημιουργεί η λειτουργία τους.

Προηγούμενο Άρθρο

Η Εκπαιδευτική Κατάρτιση και η Ένταξη των Ψυχικά Πασχόντων στην Αγορά Εργασίας

Επόμενο Άρθρο

Το φαινόμενο της κάθετης ολοκλήρωσης στους συνεταιρισμούς. Αιτίες εμφάνισης, προκλήσεις για τη διακυβέρνησή τους και ο κίνδυνος του εκφυλισμού.

You might be interested in …

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Η συμβολή της αγροτικής συνεταιριστικής οργάνωσης «Ένωση Αγρινίου» στην ενεργειακή καινοτομία και την τοπική ανάπτυξη της Π.Ε Αιτ/νίας, μέσω της σύστασης Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Τα εγχειρήματα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.Α.Ο) θεωρούνται το όχημα για την βιώσιμη ανάπτυξη, την αειφορία και την ενεργειακή μετάβαση. Η κατάσταση στην Ευρώπη δείχνει, μέσα από επιτυχημένα παραδείγματα, ότι οι πολίτες δρουν από […]

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Αξιολόγηση Ομολόγων Κοινωνικού Αντίκτυπου ως χρηματοδοτικό εργαλείο των επιχειρήσεων της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας

Η πρόσβαση σε χρηματοδότηση είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα, το οποίο απασχολεί τα εγχειρήματα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (εφεξής ΚΑΟ). Οι χρηματοδοτικές λύσεις οι οποίες με μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται να είναι αρκετά ενδιαφέρουσες […]

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία: Μελέτη Περίπτωσης Κέντρου Στήριξης Κ.Αλ.Ο. Ν. Μαγνησίας

Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, έχει γνωρίσει τις τελευταίες δεκαετίες, σημαντική ανάπτυ-ξη και εξέλιξη, πετυχαίνοντας να καταστεί ένας σημαντικός τομέας της οικονομίας σε αρκετές χώ-ρες, αλλά και ένα πεδίο το οποίο λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν στην […]

WordPress › Σφάλμα

Παρουσιάστηκε ένα κρίσιμο σφάλμα σε αυτόν τον ιστότοπο.

Μάθετε περισσότερα για την αποσφαλμάτωση του WordPress.