20 Απριλίου, 2024
Σύλλογος Μεταπτυχιακών Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας
Expand search form
0 0.00

Cart

No products in the cart.

Blog

Η αποτύπωση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών σκοπών των Κοι.Σ.Π.Ε. μέσα από τη διαδικτυακή τους παρουσία

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Η παρούσα διπλωματική εργασία εστιάζει στο να χαρτογραφήσει τη διαδικτυακή παρουσία των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.). Οι Κοι.Σ.Π.Ε. είναι Κοινωνικές Επιχειρήσεις Εργασιακής Ένταξης (ΚΕΕΕ) των ατόμων που βιώνουν αποκλεισμό εξαιτίας προβλημάτων ψυχικής υγείας (λήπτες/ριες υπηρεσιών ψυχικής υγείας), και ως ΚΕΕΕ έχουν τρεις σκοπούς: τον οικονομικό, τον κοινωνικό και τον πολιτικό. Εδώ, επικεντρωνόμαστε στο πώς αποτυπώνεται η εκπλήρωση των σκοπών αυτών, μέσα από τις ιστοσελίδες που διατηρούν τα ίδια τα εγχειρήματα.

Όσον αφορά τον οικονομικό σκοπό των Κοι.Σ.Π.Ε., εξετάστηκαν οι οικονομικές τους δραστηριότητες και αναδείχθηκε ότι αυτές δεν περιορίζονται στην παραγωγή αγαθών, αλλά περιλαμβάνουν και την παροχή υπηρεσιών, ενώ δεν λείπουν και παραδείγματα καινοτόμων υπηρεσιών ή/και προϊόντων/υπηρεσιών με περιβαλλοντική στόχευση. Κυρίαρχη οικονομική δραστηριότητα παραμένει η παροχή υπηρεσιών καθαριότητας με βασικό πελάτη τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με εγχειρήματα του τρίτου τομέα της οικονομίας να έρχονται δεύτερα, επαγγελματικοί σύλλογοι και συνδικάτα κυρίως από τον τομέα της υγείας να ακολουθούν, όπως και ελάχιστες ιδιωτικές επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Ως προς τη διαφάνεια των οικονομικών τους στοιχείων, ελάχιστα εγχειρήματα δημοσίευσαν στοιχεία, όμως αναδείχθηκε μία καλή πρακτική που αφορούσε την ανάρτηση και κοινωνικού απολογισμού, πέραν του οικονομικού. Όσον αφορά τον κοινωνικό σκοπό, εξετάστηκαν οι αναρτημένες ανακοινώσεις θέσεων εργασίας, από όπου προκύπτει ότι η εν δυνάμει απασχόληση των ληπτών/ριών δεν αφορά μόνιμη ή μακροπρόθεσμη εργασία, σε αντίθεση με τις θέσεις που αποσκοπούν στους διοικητικούς υπαλλήλους των Κοι.Σ.Π.Ε. Γενικά προσμετρώνται τυπικά και κοινωνικά κριτήρια, και σε ορισμένες περιπτώσεις υφίστανται κριτήρια αποκλεισμού και λύσης της συνεργασίας. Για τους/ις λήπτες/ριες υπάρχει σε δύο Κοι.Σ.Π.Ε. υποστήριξη για την ανεύρεση εργασίας στην ελεύθερη αγορά και σε διάφορους Κοι.Σ.Π.Ε. προγράμματα για ανεύρεση εργασίας στα ίδια τα εγχειρήματα.

Τέλος, όσον αφορά τον πολιτικό σκοπό, αναδείχθηκε ότι αρκετά εγχειρήματα υποστηρίζουν τους υπόλοιπους Κοι.Σ.Π.Ε. ενσωματώνοντας στοιχεία των τελευταίων στις ιστοσελίδες τους, αποτελώντας ένδειξη έλλειψης ανταγωνισμού και ύπαρξης συλλογικής ταυτότητας. Η Π.Ο.Κοι.Σ.Π.Ε. υποστηρίζει τα εργασιακά δικαιώματα των ληπτών/ριών, ενώ οι ίδιοι οι Κοι.Σ.Π.Ε., μέσα από ενημερωτικές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις τέχνης, πολιτισμού και αθλητισμού, προωθούν την κοινωνική ενσωμάτωση των ληπτών/ριών.

Προηγούμενο Άρθρο

l’Asilo Commoning Culture

Επόμενο Άρθρο

Το Μοναστήρι ως Κοινό. Η περίπτωση της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς

You might be interested in …

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Ο κοινοβουλευτικός λόγος περί Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΟ) στην Ελλάδα την περίοδο της κρίσης (Ν.4430/2016)

Η Ελλάδα, πλήρες και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και μέλος της Ευρωζώνης, ήταν από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την παγκόσμια και ευρωπαϊκή ύφεση, που επέφερε η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008. […]

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Οι Δημόσιες Συμβάσεις, ως μέσο πρόσβασης των επιχειρήσεων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) στις δημόσιες αγορές.

Με την παρούσα διπλωματική εργασία θα εξεταστεί η δυνατότητα πρόσβασης των φορέων ΚΑΛΟ στις δημόσιες αγορές, μέσα από τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες σύναψης ΔΣΚΑ, με τη χρήση των προγραμματικών συμβάσεων και των συμβάσεων παραχώρησης […]

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Βιωματική μάθηση μεταξύ ομοτίμων: τα οφέλη της στην εκπαίδευση φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας οικονομίας. Αποτίμηση πρακτικής εφαρμογής

Στην παρούσα διπλωματική εργασία διερευνούμε τα αποτελέσματα μιας εφαρμογής βιωματικής μάθησης μεταξύ μελών Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ) σε πλαίσιο ομοτιμίας, και τα οφέλη που έχει μια τέτοια προσέγγιση για τους φορείς Κ.ΑΛ.Ο και το πεδίο […]