20 Απριλίου, 2024
Σύλλογος Μεταπτυχιακών Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας
Expand search form
0 0.00

Cart

No products in the cart.

Blog

Διακυβέρνηση εγχειρημάτων της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας: Εταιρική Διακυβέρνηση – Η περίπτωση της επιχείρησης “Η μικρή Φρίντα Κοιν.Σ.Επ.”

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία (ΚΑΟ) αρχίζει να δραστηριοποιείται πιο έντονα στην χώρα μας. Η εφαρμογή της εταιρικής διακυβέρνησης στις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις που αποτελούν μορφή της ΚΑΟ είναι διαφορετική από ό,τι στις κερδοσκοπικές επιχειρήσεις. Σκοπός της εργασίας είναι η αποτύπωση του τρόπου λειτουργίας και εταιρικής διακυβέρνησης της επιχείρησης «Η μικρή Φρίντα Κοιν.Σ.Επ.» στη Θεσσαλονίκη, η διερεύνηση του κοινωνικού αποτυπώματός της και ο εντοπισμός των πιο βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Αφού εξετάστηκε το νομικό πλαίσιο και βασικά στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών για τη λειτουργία των επιχειρήσεων ΚΑΟ στην Ελλάδα, έγινε μια βιβλιογραφική επισκόπηση με ξένες και ελληνόφωνες έρευνες που αφορούν στην εταιρική διακυβέρνηση των Κοιν.Σ.Επ. Ακολουθήθηκε η μεθοδολογία της ποιοτικής έρευνας με τη διεξαγωγή ημιδομημένης συνέντευξης σε όλα τα μέλη της Κοιν.Σ.Επ. ενώ τα αποτελέσματα επεξεργάστηκαν με τη μέθοδο της ανάλυσης περιεχομένου. Ο Οδηγός Συνέντευξης δημιουργήθηκε με ερωτήματα που προέκυψαν κατά τη θεωρητική μελέτη. Ακόμη, επιλέχθηκε η μελέτη περίπτωσης καθώς η έρευνα αφορά μία μοναδική Κοιν.Σ.Επ. Ο κοινωνικός χαρακτήρας της επιχείρησης είναι διάχυτος μέσα από τις δράσεις της, την περιβαλλοντική της προσέγγιση, την προώθηση της απασχόλησης και την παράλληλη καταπολέμηση της ανεργίας, τη στήριξη πολιτιστικών εκδηλώσεων και νέων καλλιτεχνών. Η επιχείρηση έχει αντιμετωπίσει από την ίδρυσή της πολλές δυσκολίες με κυριότερη την ίδια τη νομική της μορφή. Η εξέλιξη του θεσμού των Κοιν.Σ.Επ. λειτουργεί αποτρεπτικά στη βιωσιμότητα της επιχείρησης ενώ η γραφειοκρατία και η έλλειψη οικονομικής αλλά και λειτουργικής υποστήριξης από το κράτος οδηγεί σε απαισιοδοξία για το μέλλον.

Προηγούμενο Άρθρο

Η διαμεσολάβηση των Συνεταιριστικών Τραπεζών για την παροχή χρηματοοικονομικής υποστήριξης στις κοινωνικές επιχειρήσεις

Επόμενο Άρθρο

Ομάδες Αυτοβοήθειας, ΚΑΛΟ & Διακυβέρνηση: Περίπτωση ‘ΜΑΖΙ’

You might be interested in …

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Η παρουσία της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Ελλάδα και η συμβολή της στην τοπική ανάπτυξη: Συγκριτική μελέτη των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Η παρούσα εργασία πραγματεύεται τη λειτουργία των φορέων της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΟ) στην Ελλάδα, με έμφαση στη συμβολή τους στην τοπική ανάπτυξη, μέσω της συνεργασίας τους με την τοπική αυτοδιοίκηση. Αρχικά, επιχειρείται η […]

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Το φαινόμενο της κάθετης ολοκλήρωσης στους συνεταιρισμούς. Αιτίες εμφάνισης, προκλήσεις για τη διακυβέρνησή τους και ο κίνδυνος του εκφυλισμού.

Η παρούσα διπλωματική εργασία θα παρουσιάσει και θα αναλύσει το φαινόμενο της κάθετης ολοκλήρωσης στους συνεταιρισμούς. Η κάθετη ολοκλήρωση καθώς εξελίσσεται δημιουργεί νέες συνθήκες. Μπορεί να οδηγήσει στο εκφυλισμό μπορεί όμως και να αποτελέσει τη […]

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Η Κοινωνική Ασφάλιση στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμοστήκαν τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα αποδεικνύουν ότι ο καπιταλισμός ανασυγκροτείται μέσα από τις κρίσεις που παράγει και αναδεικνύεται σε κυρίαρχο επί ανθρώπων και φύσης. Η υγεία, […]