28 Μαρτίου, 2024
Σύλλογος Μεταπτυχιακών Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας
Expand search form
0 0.00

Cart

No products in the cart.

Blog

Αποκατάσταση και αξιοποίηση της αρχιτεκτονικής πολιτιστικής κληρονομιάς με γνώμονα την αυτοδιαχείριση και την αναζωογόνηση της τοπικής κοινότητας. Ένας πιλοτικός σχεδιασμός στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου.

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά στην εναλλακτική προσέγγιση προστασίας και αειφόρου διαχείρισης της αρχιτεκτονικής πολιτιστικής κληρονομιάς της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου μέσα από όρους της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Επιχειρείται ένας πιλοτικός σχεδιασμός ενός δικτύου συνεργατικών δομών, οι οποίοι με τη λειτουργία τους θα συμβάλλουν στην προστασία και τη διατήρηση του μνημειακού περιβάλλοντος και στην αναζωογόνηση και την ευημερία της τοπικής κοινότητας. Μέσα από την κατοίκηση, την επανάχρηση κτισμάτων και την ένταξη λειτουργιών που έχουν εκλείψει από τον μεσαιωνικό ιστό πλάθεται ένα οικοσύστημα Κ.ΑΛ.Ο προσαρμοσμένο στους πόρους και τις ανάγκες της συγκεκριμένης περιοχής και προεικονίζεται μια πολιτική διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς από τα κάτω ως κοινό αγαθό και ανάκτηση της πόλης από τους πολίτες της.

Η μελέτη αναπτύσσεται μέσα από ένα θεωρητικό πλαίσιο που διέπει την Κ.ΑΛ.Ο κυρίως με βιβλιογραφική τεκμηρίωση και δευτερογενή έρευνα ενώ για την πλαισίωση της μελέτης περίπτωσης πραγματοποιήθηκε έρευνα στο διαδίκτυο για εύρεση καλών πρακτικών που λειτουργούν επιτυχημένα σε Ελλάδα και εξωτερικό και μπορούν να ενταχθούν ως δραστηριότητες στο προτεινόμενο δίκτυο εγχειρημάτων. Με αφετηρία μια συνεταιριστική δομή που θα έχει ως αντικείμενο την αναστήλωση και την αποκατάσταση των κτισμάτων δημιουργείται ένα σχέδιο για συντήρηση, επανακατοίκηση και ένταξη λειτουργιών σε άδεια κτίρια. Οι επιμέρους χρήσεις που επιλέγονται ανταποκρίνονται και καλύπτουν λειτουργικές και κοινοτικές ανάγκες ενώ παράλληλα τροφοδοτούν τον συνεταιριστικό αναστηλωτικό μηχανισμό ανάκτησης της γειτονιάς.

Προηγούμενο Άρθρο

Καινοτόμες μορφές χρηματοδότησης της Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας: Η περίπτωση των Ομολόγων Κοινωνικού Αντίκτυπου.

Επόμενο Άρθρο

Η διαμεσολάβηση των Συνεταιριστικών Τραπεζών για την παροχή χρηματοοικονομικής υποστήριξης στις κοινωνικές επιχειρήσεις

You might be interested in …

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, Εναλλακτική Προοπτική Ανάπτυξης: Προκλήσεις και προοπτικές

Η παρούσα μελέτη εκπονήθηκε με σκοπό να μελετηθεί η δομή και η εξέλιξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και να αναζητηθούν οι προοπτικές και οι απειλές της ανάπτυξής της. Έτσι, αναφέρθηκαν οι βασικοί ορισμοί που […]

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Επιχειρηματικό μοντέλο κοινωνικών εγχειρημάτων διαχείρισης απορριμμάτων

Το θέμα της διαχείρισης αποβλήτων αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα, η οποία χαρακτηρίζεται, στην πλειονότητά της, από έντονο καταναλωτισμό. Αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση ενσωμάτωσης κοινωνικής καινοτομίας ή με άλλα λόγια μιας νέας λύσης […]

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Εφαρμογή Μεθόδων Κοινωνικής & Διοικητικής Λογιστικής και Μέτρησης Κοινωνικού Αντικτύπου σε Επιχείρηση Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.): Εφαρμογή στον Αστικό Συνεταιρισμό “Το Παγκάκι”

Οι επιχειρήσεις κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας (εφεξής και Κ.ΑΛ.Ο) αναπτύσσουν οικονομικές δραστηριότητες επιδιώκοντας οικονομικούς και κοινωνικούς στόχους, η δε οικονομική τους οργάνωση ακολουθεί τους κανόνες των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Ειδικότερα, ενώ η αποτύπωση της λογιστικής εικόνας […]

WordPress › Σφάλμα

Παρουσιάστηκε ένα κρίσιμο σφάλμα σε αυτόν τον ιστότοπο.

Μάθετε περισσότερα για την αποσφαλμάτωση του WordPress.